Hälsat på Birger Jarl

Jo så är det.
Jag, sambon och vännen S. åkte till Varnhem för att gå på guidad tur på utgrävningarna av kyrkoruinen där. Vädret var underbart sensomrigt och varmt. Vi traskade omkring bland ruiner, skelett, och döda kungligheter i ett par timmar. En helt perfekt utflykt.

Först fick vi guidad tur av en arkeolog i ruinerna av den gamla gårdskyrkan från typ 1000-talet. Jätteroligt eftersom arkelogerna fortfarande gräver och fanns där så man kunde ställa frågor. Vi fick se olika gravar och ett par skelett och de talade om hur man kan ta reda på saker om människorna utifrån skeletten. Lite csi fast på riktigt. Ett av skeletten vi tittade på hade nästan perfekt bevarade tänder. Trots att han legat i jorden i ca 1000 år!

Sedan tittade vi lite i klostermuseet som dock inte var så jättespännande. Det visade mest vad de hittade på 20-talet när de först grävde fram ruinen. Och det var ju tyvärr inte så mycket.

Vi traskade omkring i klosterruinerna och örtagården. Det var kul att se hur det är uppbyggt. Man har ju vissa visioner efter Arn-böckerna och min bild har nog ändrats en hel del efter detta besöket. I örtagården fanns en hel del örter planterade. Det var intressant att läsa på skyltar vad de användes till. Speciellt de giftiga växterna :)

Sist tog vi en tur in i kyrkan. Och det var här vi träffade på Birger Jarl, ja inte levande förståss. Han låg i sin grav och sa inte så särskilt mycket alls. Det gjorde inte de andra kungarna heller. Det var ganska mäktigt att spatsera omkring i ett stycke svensk historia. Jag tycker det är jättehäftigt. Fick en liknande känsla i helgen när vi var i Skara Domkyrka. Jo mäktigt var ordet sa Bull.

Till slut var vi tvungna att ha kaffe så lägligt nog finns ett café i anslutning till kyrkan där de hade goda bullar och gott kaffe och en underbart solig trädgård med mysiga möbler. Så där satt vi ett tag och spanade in kartorna över hela området som vi glömde kolla på medan vi gick omkring ;)

Häftigt var det.
Hoppas ni också haft en bra dag

Kommentarer
Postat av: Therese - zill

Min mamma & jag var därute i somras och gick runt. Jag jobbade ju därute i våras, men fick inte arslet ur förrns mamma kom ner & kärvde att vi skulle åka dit, haha! Det är tokigt vackert. Kyrkan är makalös.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback